Lykopen: přínosy pro zdraví a nejlepší zdroje potravin

 

• Antioxidant
• Rakovina
• Zdraví srdce
• Sluneční ochrana
• Ochrana před zkracováním Telomerů
• Ostatní výhody
• Potravinové zdroje
• Doplňky
• Rizika
• Sečteno a podtrženo

 

Lykopen je rostlinná živina, která dává plodům, jako jsou rajčata a grapefruity, jejich barvu. Je spojován se zlepšením zdraví srdce, prevencí spálení sluncem a ochranou proti některým druhům rakoviny.

Lykopen je a karotenoid, který pomáhá zčervenat rajčata má mnoho a mnoho zdraví prospěšných vlastností a je to silný antioxidant.

V laboratorních studiích Lykopenu se ukázalo, že ve skutečnosti může pomoci vyhladovět různé typy rakoviny tím, že přeruší přívod krve do centra rakovinného bujení, dále pak může zpomalit zkracování Telomerů, zpomalit buněčné stárnutí a může také chránit naši DNA před negativním dopadem Slunečního a ultrafialového záření. Lycopen se v přirozené formě vyskytuje v ovoci a zelenině jako jsou například rajčata, a to prozatím ve formě nikterak lehce vstřebatelnou lidským tělem.

Pokud pro vás takovéto rajče utrhneme, nakrájíme do vašich salátů, bude dozajista chutnat skvěle. Dodá vám trochu vitamínu C, je to skvělý zdroj hydratace a skvělé chuti. Výnos tohoto Lykopenu však nebude činit více jak 20% svého potenciálního obsahu ke vstřebání v těle.

Zde nyní přichází na řadu vědecký výzkum Lykopenu, kterým se zjistilo, že pokud bychom takováto rajčátka pro vás aktivovat do jejich maximálního výživového potenciálu a chtěli bychom převést strukturu Lykopenu do formy, kterou dokážete lépe absorbovat, musíme je pro vás jemně tepelně zpracovat na pánvi. Teplem se v rajčeti změní jeho chemická struktura do formy, kterou vaše tělo vstřebává dobře, mnohem efektivněji, skoro okamžitě. Nyní se po takovémto tepelném zpracování rajčete dostáváme z 20% potenciálu na 80% potenciálu absorpce. Technika, kterou je třeba použít se v našem oboru nazývá „sauté“ neboli orestování.

Jelikož je Lykopen lipid, sloučenina, která se ráda vstřebává v tucích, restujeme naše rajčata pro vás na olivovém oleji. Ohřev rajčete ve vodě by tak jejich potenciál nijak nezměnil.

 

Tento článek se zabývá zdravotními přínosy a nejlepšími zdroji potravin lykopenu.

 

 

Silné antioxidační vlastnosti

Lykopen je antioxidant ze skupiny karotenoidů. Antioxidanty chrání vaše tělo před poškozením způsobeným sloučeninami známými jako volné radikály. Když hladiny volných radikálů převyšují hladiny antioxidantů, mohou ve vašem těle vytvářet oxidační stres. Tento stres je spojen s určitými chronickými nemocemi, jako je rakovina, cukrovka, srdeční choroby a Alzheimerova choroba.

Výzkum ukazuje, že antioxidační vlastnosti lykopenu mohou pomoci udržet hladinu volných radikálů v rovnováze a chránit vaše tělo před některými z těchto stavů. Kromě toho studie ve zkumavkách a na zvířatech ukazují, že lykopen může chránit vaše tělo před poškozením způsobeným pesticidy, herbicidy, glutamátem sodným (MSG) a určitými druhy hub.

SOUHRN

Lykopen je silný antioxidant, který může chránit vaše tělo před oxidačním stresem a nabízí určitou ochranu před některými environmentálními toxiny a chronickými nemocemi.

 

 

Může chránit před určitými typy rakoviny

Silný antioxidační účinek lykopenu může zabránit nebo zpomalit progresi některých typů rakoviny. Například studie ve zkumavce ukazují, že živina může zpomalit růst rakoviny prsu a prostaty omezením růstu nádoru. Studie na zvířatech dále uvádějí, že může zabránit růstu rakovinných buněk v ledvinách.

U lidí spojují pozorovací studie vysoký příjem karotenoidů, včetně lykopenu, s 32–50 % nižším rizikem rakoviny plic a prostaty. 23letá studie na více než 46 000 mužích zkoumala souvislost mezi lykopenem a rakovinou prostaty podrobněji. Muži, kteří konzumovali alespoň dvě porce rajčatové omáčky bohaté na lykopen týdně, měli o 30 % nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny prostaty než ti, kteří jedli méně než jednu porci rajčatové omáčky za měsíc. Nedávný přehled 26 studií však zjistil mírnější výsledky. Výzkumníci spojili vysoký příjem lykopenu s 9% nižší pravděpodobností rozvoje rakoviny prostaty. Denní příjem 9–21 mg denně se jevil jako nejpřínosnější.

 

SOUHRN

Strava bohatá na antioxidant lykopen může pomoci zabránit rozvoji rakoviny prostaty. Může také chránit před rakovinou plic, prsou a ledvin, ale k potvrzení této skutečnosti je zapotřebí další výzkum založený na lidech. V zjednodušeném smyslu lykopen odstřihne rakovinové bujení od průtoku krve, čímž zastaví jeho vyživování a rakovinové bujení je tak zastaveno.

 

 

Může podporovat zdraví srdce

Lykopen může také pomoci snížit riziko rozvoje nebo předčasného úmrtí na srdeční onemocnění.
To je částečně proto, že může snížit rizikové faktory srdečních onemocnění. Přesněji řečeno, může snížit poškození volnými radikály, celkový a „špatný“ LDL cholesterol a zvýšit „dobrý“ HDL cholesterol.

Vysoké hladiny lykopenu v krvi mohou také přidat roky do života lidí s metabolickým syndromem – kombinací zdravotních stavů, které mohou vést k onemocnění srdce.
V průběhu 10 let výzkumníci zaznamenali, že jedinci s metabolickým onemocněním, kteří měli nejvyšší hladiny lykopenu v krvi, měli až o 39 % nižší riziko předčasného úmrtí.
V další 10leté studii byly diety bohaté na tuto živinu spojeny s o 17–26 % nižším rizikem srdečních onemocnění. Nedávný přehled dále spojuje vysoké hladiny lykopenu v krvi s o 31 % nižším rizikem mrtvice.

Ochranné účinky lykopenu se zdají být zvláště výhodné pro osoby s nízkou hladinou antioxidantů v krvi nebo vysokou úrovní oxidačního stresu. To zahrnuje starší dospělé a lidi, kteří kouří nebo mají cukrovku nebo srdeční onemocnění.

 

SOUHRN

Silné antioxidační vlastnosti lykopenu mohou pomoci zlepšit hladinu cholesterolu a snížit pravděpodobnost vývoje nebo předčasného úmrtí na srdeční onemocnění.

 

 

Může chránit před UV zářením a spálením Sluncem

 

Zdá se, že lykopen také nabízí určitou ochranu před škodlivými účinky Slunce.
V jedné malé 12týdenní studii byli účastníci vystaveni UV záření před a po konzumaci buď 16 mg lykopenu z rajčatového protlaku nebo placeba. Účastníci ve skupině s rajčatovou pastou měli méně závažné kožní reakce na expozici UV záření.

V další 12týdenní studii pomohl denní příjem 8–16 mg lykopenu, ať už z potravy nebo doplňků, snížit intenzitu zarudnutí kůže po expozici UV záření o 40–50 %.
V této studii byly doplňky poskytující směs lykopenu a dalších karotenoidů účinnější proti poškození UV zářením než doplňky poskytující samotný lykopen.
To znamená, že ochrana lykopenu před poškozením UV zářením je omezená a nepovažuje se za dobrou náhradu za použití opalovacího krému.

 

SOUHRN

Lykopen může pomoci zvýšit obranyschopnost pokožky před spálením a poškozením způsobeným UV zářením. Nenahrazuje však opalovací krém.

 

 

Další potenciální výhody

Lykopen může také nabídnout řadu dalších zdravotních výhod – mezi ty nejlépe prozkoumané patří:

• Může pomoci vašemu zraku: Lykopen může zabránit nebo oddálit vznik šedého zákalu a snížit riziko makulární degenerace, hlavní příčiny slepoty u starších dospělých.
• Může snížit bolest: Lykopen může pomoci snížit neuropatickou bolest, typ bolesti způsobené poškozením nervů a tkání.
• Může chránit váš mozek: Antioxidační vlastnosti lykopenu mohou pomoci předcházet záchvatům a ztrátě paměti, ke kterým dochází u nemocí souvisejících s věkem, jako je Alzheimerova choroba.
• Může přispívat k silnějším kostem: Antioxidační účinek lykopenu může zpomalit odumírání kostních buněk, posílit architekturu kostí a pomoci udržet kosti zdravé a silné.
Doposud byla většina těchto výhod pozorována pouze ve zkumavce a výzkumu na zvířatech. Než bude možné učinit silné závěry, je zapotřebí více studií na lidech.

SOUHRN

Lykopen může pomoci snížit pocity bolesti a má příznivé účinky na vaše oči, mozek a kosti. K potvrzení těchto výsledků je zapotřebí více studií, zejména u lidí.

 

Reference na zdroje:

1. Krinsky N.I., Johnson E.J. Carotenoid actions and their relation to health and disease. Mol. Asp. Med. 2005;26:459–516. doi: 10.1016/j.mam.2005.10.001. [PubMed] [CrossRef[]
2. Grabowska M., Wawrzyniak D., Rolle K., Chomczyński P., Oziewicz S., Jurga S., Barciszewski J. Let food be your medicine: Nutraceutical properties of lycopene. Food Funct. 2019;10:3090–3102. doi: 10.1039/C9FO00580C. [PubMed] [CrossRef[]
3. Meléndez-Martínez A.J., Stinco C.M., Mapelli-Brahm P. Skin Carotenoids in Public Health and Nutricosmetics: The Emerging Roles and Applications of the UV Radiation-Absorbing Colourless Carotenoids Phytoene and Phytofluene. Nutrients. 2019;11:1093. doi: 10.3390/nu11051093. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
4. Story E.N., Kopec R.E., Schwartz S.J., Harris G.K. An Update on the Health Effects of Tomato Lycopene. Annu. Rev. Food Sci. Technol. 2010;1:189–210. doi: 10.1146/annurev.food.102308.124120. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
5. Meléndez-Martínez A.J., Mapelli-Brahm P., Benítez-González A., Stinco C.M. A comprehensive review on the colorless carotenoids phytoene and phytofluene. Arch. Biochem. Biophys. 2015;572:188–200. doi: 10.1016/j.abb.2015.01.003. [PubMed] [CrossRef[]
6. Karppi J., Kurl S., Ronkainen K., Kauhanen J., Laukkanen J.A. Serum Carotenoids Reduce Progression of Early Atherosclerosis in the Carotid Artery Wall among Eastern Finnish Men. PLoS ONE. 2013;8:e64107. doi: 10.1371/journal.pone.0064107. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
7. Rowles J.L., Erdman J.W. Carotenoids and their role in cancer prevention. Biochim. Biophys. Acta Mol. Cell Biol. Lipids. 2020:158613. doi: 10.1016/j.bbalip.2020.158613. [PubMed] [CrossRef[]
8. Shardell M.D., Alley D.E., Hicks G.E., El-Kamary S.S., Miller R.R., Semba R.D., Ferrucci L. Low-serum carotenoid concentrations and carotenoid interactions predict mortality in US adults: The Third National Health and Nutrition Examination Survey. Nutr. Res. 2011;31:178–189. doi: 10.1016/j.nutres.2011.03.003. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
9. Chung J., Koo K., Lian F., Hu K.Q., Ernst H., Wang X.-D. Apo-10’-Lycopenoic Acid, a Lycopene Metabolite, Increases Sirtuin 1 mRNA and Protein Levels and Decreases Hepatic Fat Accumulation in ob/ob Mice. J. Nutr. 2012;142:405–410. doi: 10.3945/jn.111.150052. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
10. Abar L., Vieira A.R., Aune D., Stevens C., Vingeliene S., Navarro Rosenblatt D.A., Chan D., Greenwood D.C., Norat T. Blood concentrations of carotenoids and retinol and lung cancer risk: An update of the WCRF–AICR systematic review of published prospective studies. Cancer Med. 2016;5:2069–2083. doi: 10.1002/cam4.676. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
11. Ip B.C., Liu C., Lichtenstein A.H., von Lintig J., Wang X.-D. Lycopene and Apo-10′-lycopenoic Acid Have Differential Mechanisms of Protection against Hepatic Steatosis in β-Carotene-9′,10′-oxygenase Knockout Male Mice. J. Nutr. 2014;145:268–276. doi: 10.3945/jn.114.200238. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
12. Shen Y.C., Chen S.L., Wang C.K. Contribution of tomato phenolics to antioxidation and down-regulation of blood lipids. J. Agric. Food Chem. 2007;55:6475–6481. doi: 10.1021/jf070799z. [PubMed] [CrossRef[]
13. Harrison E.H., Kopec R.E. Enzymology of vertebrate carotenoid oxygenases. Biochim. Biophys. Acta Mol. Cell Biol. Lipids. 2020:158653. doi: 10.1016/j.bbalip.2020.158653. [PubMed] [CrossRef[]
14. Lindshield B.L., Canene-Adams K., Erdman J.W., Jr. Lycopenoids: Are lycopene metabolites bioactive? Arch. Biochem. Biophys. 2007;458:136–140. doi: 10.1016/j.abb.2006.09.012. [PubMed] [CrossRef[]
15. Lin C.-Y., Huang C.-S., Hu M.-L. The use of fetal bovine serum as delivery vehicle to improve the uptake and stability of lycopene in cell culture studies. Br. J. Nutr. 2007;98:226–232. doi: 10.1017/S0007114507691752. [PubMed] [CrossRef[]
16. Applegate C.C., Rowles J.L., 3rd, Erdman J.W., Jr. Can Lycopene Impact the Androgen Axis in Prostate Cancer?: A Systematic Review of Cell Culture and Animal Studies. Nutrients. 2019;11:633. doi: 10.3390/nu11030633. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
17. Williams A.W., Boileau T.W., Clinton S.K., Erdman J.W., Jr. beta-Carotene stability and uptake by prostate cancer cells are dependent on delivery vehicle. Nutr. Cancer. 2000;36:185–190. doi: 10.1207/S15327914NC3602_7. [PubMed] [CrossRef[]
18. Schweiggert R.M., Mezger D., Schimpf F., Steingass C.B., Carle R. Influence of chromoplast morphology on carotenoid bioaccessibility of carrot, mango, papaya, and tomato. Food Chem. 2012;135:2736–2742. doi: 10.1016/j.foodchem.2012.07.035. [PubMed] [CrossRef[]
19. Saini R.K., A Bekhit A.E.-D., Roohinejad S., Rengasamy K.R.R., Keum Y.-S. Chemical Stability of Lycopene in Processed Products: A Review of the Effects of Processing Methods and Modern Preservation Strategies. J. Agric. Food Chem. 2020;68:712–726. doi: 10.1021/acs.jafc.9b06669. [PubMed] [CrossRef[]
20. Boileau T.W.M., Boileau A.C., Erdman J.W. Bioavailability of all-trans and cis–Isomers of Lycopene. Exp. Biol. Med. 2002;227:914–919. doi: 10.1177/153537020222701012. [PubMed] [CrossRef[]
21. Gärtner C., Stahl W., Sies H. Lycopene is more bioavailable from tomato paste than from fresh tomatoes. Am. J. Clin. Nutr. 1997;66:116–122. doi: 10.1093/ajcn/66.1.116. [PubMed] [CrossRef[]
22. Stahl W., Sies H. Uptake of Lycopene and Its Geometrical Isomers Is Greater from Heat-Processed than from Unprocessed Tomato Juice in Humans. J. Nutr. 1992;122:2161–2166. doi: 10.1093/jn/122.11.2161. [PubMed] [CrossRef[]
23. Gaware T.J., Sutar N., Thorat B.N. Drying of Tomato Using Different Methods: Comparison of Dehydration and Rehydration Kinetics. Dry. Technol. 2010;28:651–658. doi: 10.1080/07373931003788759. [CrossRef[]
24. Schrooyen P., Meer R., De Kruif C.G. Microencapsulation: Its application in nutrition. Proc. Nutr. Soc. 2001;60:475–479. doi: 10.1079/PNS2001112. [PubMed] [CrossRef[]
25. Michael McClain R., Bausch J. Summary of safety studies conducted with synthetic lycopene. Regul. Toxicol. Pharmacol. 2003;37:274–285. doi: 10.1016/S0273-2300(03)00004-7. [PubMed] [CrossRef[]
26. Ford N.A., Clinton S.K., von Lintig J., Wyss A., Erdman J.W., Jr. Loss of Carotene-9′,10′-Monooxygenase Expression Increases Serum and Tissue Lycopene Concentrations in Lycopene-Fed Mice. J. Nutr. 2010;140:2134–2138. doi: 10.3945/jn.110.128033. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
27. Rowles J.L., Smith J.W., Applegate C.C., Miller R.J., Wallig M.A., Kaur A., Sarol J.N., Musaad S., Clinton S.K., O’Brien W.D., et al. Dietary Tomato or Lycopene Do Not Reduce Castration-Resistant Prostate Cancer Progression in a Murine Model. J. Nutr. 2020;150:1808–1817. doi: 10.1093/jn/nxaa107. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
28. Tan H.-L., Moran N.E., Cichon M.J., Riedl K.M., Schwartz S.J., Erdman J.W., Jr., Pearl D.K., Thomas-Ahner J.M., Clinton S.K. β-Carotene-9′,10′-oxygenase status modulates the impact of dietary tomato and lycopene on hepatic nuclear receptor-, stress-, and metabolism-related gene expression in mice. J. Nutr. 2014;144:431–439. doi: 10.3945/jn.113.186676. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
29. Moussa M., Landrier J.-F., Reboul E., Ghiringhelli O., Coméra C., Collet X., Fröhlich K., Böhm V., Borel P. Lycopene Absorption in Human Intestinal Cells and in Mice Involves Scavenger Receptor Class B Type I but Not Niemann-Pick C1-Like 1. J. Nutr. 2008;138:1432–1436. doi: 10.1093/jn/138.8.1432. [PubMed] [CrossRef[]
30. Markovits N., Ben Amotz A., Levy Y. The effect of tomato-derived lycopene on low carotenoids and enhanced systemic inflammation and oxidation in severe obesity. Isr. Med. Assoc. J. 2009;11:598–601. [PubMed[]
31. Kucuk O., Sarkar F.H., Sakr W., Djuric Z., Pollak M.N., Khachik F., Li Y.-W., Banerjee M., Grignon D., Bertram J.S., et al. Phase II Randomized Clinical Trial of Lycopene Supplementation before Radical Prostatectomy. Cancer Epidemiol. Biomark. Prev. Biomark. 2001;10:861–868. [PubMed[]
32. Nouri M., Amani R., Nasr-Esfahani M., Tarrahi M.J. The effects of lycopene supplement on the spermatogram and seminal oxidative stress in infertile men: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Phytother. Res. 2019;33:3203–3211. doi: 10.1002/ptr.6493. [PubMed] [CrossRef[]
33. Wolak T., Sharoni Y., Levy J., Linnewiel-Hermoni K., Stepensky D., Paran E. Effect of Tomato Nutrient Complex on Blood Pressure: A Double Blind, Randomized Dose-Response Study. Nutrients. 2019;11:950. doi: 10.3390/nu11050950. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
34. Canene-Adams K., Campbell J.K., Zaripheh S., Jeffery E.H., Erdman J.W., Jr. The Tomato As a Functional Food. J. Nutr. 2005;135:1226–1230. doi: 10.1093/jn/135.5.1226. [PubMed] [CrossRef[]
35. Van het Hof K.H., West C.E., Weststrate J.A., Hautvast J.G.A.J. Dietary Factors That Affect the Bioavailability of Carotenoids. J. Nutr. 2000;130:503–506. doi: 10.1093/jn/130.3.503. [PubMed] [CrossRef[]
36. Goltz S.R., Campbell W.W., Chitchumroonchokchai C., Failla M.L., Ferruzzi M.G. Meal triacylglycerol profile modulates postprandial absorption of carotenoids in humans. Mol. Nutr. Food Res. 2012;56:866–877. doi: 10.1002/mnfr.201100687. [PubMed] [CrossRef[]
37. White W.S., Zhou Y., Crane A., Dixon P., Quadt F., Flendrig L.M. Modeling the dose effects of soybean oil in salad dressing on carotenoid and fat-soluble vitamin bioavailability in salad vegetables. Am. J. Clin. Nutr. 2017;106:1041–1051. doi: 10.3945/ajcn.117.153635. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
38. Unlu N.Z., Bohn T., Clinton S.K., Schwartz S.J. Carotenoid Absorption from Salad and Salsa by Humans Is Enhanced by the Addition of Avocado or Avocado Oil. J. Nutr. 2005;135:431–436. doi: 10.1093/jn/135.3.431. [PubMed] [CrossRef[]
39. Brown M.J., Ferruzzi M.G., Nguyen M.L., Cooper D.A., Eldridge A.L., Schwartz S.J., White W.S. Carotenoid bioavailability is higher from salads ingested with full-fat than with fat-reduced salad dressings as measured with electrochemical detection. Am. J. Clin. Nutr. 2004;80:396–403. doi: 10.1093/ajcn/80.2.396. [PubMed] [CrossRef[]
40. Lee A., Thurnham D.I., Chopra M. Consumption of tomato products with olive oil but not sunflower oil increases the antioxidant activity of plasma. Free Radic. Biol. Med. 2000;29:1051–1055. doi: 10.1016/S0891-5849(00)00440-8. [PubMed] [CrossRef[]
41. Schierle J., Bretzel W., Bühler I., Faccin N., Hess D., Steiner K., Schüep W. Content and isomeric ratio of lycopene in food and human blood plasma. Food Chem. 1997;59:459–465. doi: 10.1016/S0308-8146(96)00177-X. [CrossRef[]
42. Sakamoto H., Mori H., Ojima F., Ishiguro Y., Arimoto S., Imae Y., Nanba T., Ogawa M., Fukuba H. Elevation of Serum Carotenoids after Continual Ingestion of Tomato Juice. Nippon Eiyo Shokuryo Gakkaishi. 1994;47:93–99. doi: 10.4327/jsnfs.47.93. [CrossRef[]
43. Boileau A.C., Merchen N.R., Wasson K., Atkinson C.A., Erdman J.W., Jr. Cis-Lycopene Is More Bioavailable Than Trans-Lycopene In Vitro and In Vivo in Lymph-Cannulated Ferrets. J. Nutr. 1999;129:1176–1181. doi: 10.1093/jn/129.6.1176. [PubMed] [CrossRef[]
44. Lee C.M., Boileau A.C., Boileau T.W.M., Williams A.W., Swanson K.S., Heintz K.A., Erdman J.W., Jr. Review of Animal Models in Carotenoid Research. J. Nutr. 1999;129:2271–2277. doi: 10.1093/jn/129.12.2271. [PubMed] [CrossRef[]
45. Engelmann N.J., Campbell J.K., Rogers R.B., Rupassara S.I., Garlick P.J., Lila M.A., Erdman J.W., Jr. Screening and selection of high carotenoid producing in vitro tomato cell culture lines for [13C]-carotenoid production. J. Agric. Food Chem. 2010;58:9979–9987. doi: 10.1021/jf101942x. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
46. Moran N.E., Rogers R.B., Lu C.-H., Conlon L.E., Lila M.A., Clinton S.K., Erdman J.W. Biosynthesis of highly enriched 13C-lycopene for human metabolic studies using repeated batch tomato cell culturing with 13C-glucose. Food Chem. 2013;139:631–639. doi: 10.1016/j.foodchem.2013.01.016. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
47. Diwadkar-Navsariwala V., Novotny J.A., Gustin D.M., Sosman J.A., Rodvold K.A., Crowell J.A., Stacewicz-Sapuntzakis M., Bowen P.E. A physiological pharmacokinetic model describing the disposition of lycopene in healthy men. J. Lipid Res. 2003;44:1927–1939. doi: 10.1194/jlr.M300130-JLR200. [PubMed] [CrossRef[]
48. Moran N.E., Cichon M.J., Riedl K.M., Grainger E.M., Schwartz S.J., Novotny J.A., Erdman J.W., Jr., Clinton S.K. Compartmental and noncompartmental modeling of 13C-lycopene absorption, isomerization, and distribution kinetics in healthy adults. Am. J. Clin. Nutr. 2015;102:1436–1449. doi: 10.3945/ajcn.114.103143. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
49. Yang K., Lule U.S., Ding X.L. Lycopene: Its properties and relationship to human health. Food Rev. Int. 2006;22:309–333. []
50. Pecker I., Gabbay R., Cunningham F.X., Hirschberg J. Cloning and characterization of the cDNA for lycopene β-cyclase from tomato reveals decrease in its expression during fruit ripening. Plant Mol. Biol. 1996;30:807–819. doi: 10.1007/BF00019013. [PubMed] [CrossRef[]
51. Von Lintig J., Vogt K. Filling the gap in vitamin A research. Molecular identification of an enzyme cleaving beta-carotene to retinal. J. Biol. Chem. 2000;275:11915–11920. doi: 10.1074/jbc.275.16.11915. [PubMed] [CrossRef[]
52. Kiefer C., Hessel S., Lampert J.M., Vogt K., Lederer M.O., Breithaupt D.E., von Lintig J. Identification and characterization of a mammalian enzyme catalyzing the asymmetric oxidative cleavage of provitamin A. J. Biol. Chem. 2001;276:14110–14116. doi: 10.1074/jbc.M011510200. [PubMed] [CrossRef[]
53. Ferrucci L., Perry J.R.B., Matteini A., Perola M., Tanaka T., Silander K., Rice N., Melzer D., Murray A., Cluett C., et al. Common Variation in the β-Carotene 15,15′-Monooxygenase 1 Gene Affects Circulating Levels of Carotenoids: A Genome-wide Association Study. Am. J. Hum. Genet. 2009;84:123–133. doi: 10.1016/j.ajhg.2008.12.019. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
54. Leung W.C., Hessel S., Méplan C., Flint J., Oberhauser V., Tourniaire F., Hesketh J.E., von Lintig J., Lietz G. Two common single nucleotide polymorphisms in the gene encoding β-carotene 15,15′-monoxygenase alter β-carotene metabolism in female volunteers. FASEB J. 2009;23:1041–1053. doi: 10.1096/fj.08-121962. [PubMed] [CrossRef[]
55. Thomas L.D., Bandara S., Parmar V.M., Srinivasagan R., Khadka N., Golczak M., Kiser P.D., von Lintig J. The human mitochondrial enzyme BCO2 exhibits catalytic activity towards carotenoids and apocarotenoids. J. Biol. Chem. 2020;295:15553–15565. doi: 10.1074/jbc.RA120.015515. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
56. Shete V., Quadro L. Mammalian metabolism of β-carotene: Gaps in knowledge. Nutrients. 2013;5:4849–4868. doi: 10.3390/nu5124849. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
57. Amengual J., Widjaja-Adhi M.A., Rodriguez-Santiago S., Hessel S., Golczak M., Palczewski K., von Lintig J. Two carotenoid oxygenases contribute to mammalian provitamin A metabolism. J. Biol. Chem. 2013;288:34081–34096. doi: 10.1074/jbc.M113.501049. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
58. Ford N.A., Elsen A.C., Erdman J.W., Jr. Genetic ablation of carotene oxygenases and consumption of lycopene or tomato powder diets modulate carotenoid and lipid metabolism in mice. Nutr. Res. 2013;33:733–742. doi: 10.1016/j.nutres.2013.07.007. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
59. Tan H.-L., Thomas-Ahner J.M., Moran N.E., Cooperstone J.L., Erdman J.W., Jr., Young G.S., Clinton S.K. β-Carotene 9′,10′ Oxygenase Modulates the Anticancer Activity of Dietary Tomato or Lycopene on Prostate Carcinogenesis in the TRAMP Model. Cancer Prev. Res. 2017;10:161–169. doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-15-0402. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
60. Cervantes-Paz B., Ornelas-Paz J.d.J., Ruiz-Cruz S., Rios-Velasco C., Ibarra-Junquera V., Yahia E.M., Gardea-Béjar A.A. Effects of pectin on lipid digestion and possible implications for carotenoid bioavailability during pre-absorptive stages: A review. Food Res. Int. 2017;99:917–927. doi: 10.1016/j.foodres.2017.02.012. [PubMed] [CrossRef[]
61. Low D.Y., D’Arcy B., Gidley M.J. Mastication effects on carotenoid bioaccessibility from mango fruit tissue. Food Res. Int. 2015;67:238–246. doi: 10.1016/j.foodres.2014.11.013. [CrossRef[]
62. Yonekura L., Nagao A. Intestinal absorption of dietary carotenoids. Mol. Nutr. Food Res. 2007;51:107–115. doi: 10.1002/mnfr.200600145. [PubMed] [CrossRef[]
63. Raghuvanshi S., Reed V., Blaner W.S., Harrison E.H. Cellular localization of β-carotene 15,15′ oxygenase-1 (BCO1) and β-carotene 9′,10′ oxygenase-2 (BCO2) in rat liver and intestine. Arch. Biochem. Biophys. 2015;572:19–27. doi: 10.1016/j.abb.2014.12.024. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
64. Liu A., Pajkovic N., Pang Y., Zhu D., Calamini B., Mesecar A.L., van Breemen R.B. Absorption and subcellular localization of lycopene in human prostate cancer cells. Mol. Cancer Ther. 2006;5:2879–2885. doi: 10.1158/1535-7163.MCT-06-0373. [PubMed] [CrossRef[]
65. Von Lintig J., Moon J., Lee J., Ramkumar S. Carotenoid metabolism at the intestinal barrier. Biochim. Biophys. Acta Mol. Cell Biol. Lipids. 2019:158580. doi: 10.1016/j.bbalip.2019.158580. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
66. Borel P., Desmarchelier C., Nowicki M., Bott R. Lycopene bioavailability is associated with a combination of genetic variants. Free Radic. Biol. Med. 2015;83:238–244. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2015.02.033. [PubMed] [CrossRef[]
67. Srivastava S., Srivastava A.K. Lycopene; chemistry, biosynthesis, metabolism and degradation under various abiotic parameters. J. Food Sci. Technol. 2015;52:41–53. doi: 10.1007/s13197-012-0918-2. [CrossRef[]
68. Wang X.-D. Lycopene metabolism and its biological significance. Am. J. Clin. Nutr. 2012;96:1214S–1222S. doi: 10.3945/ajcn.111.032359. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
69. Moussa M., Gouranton E., Gleize B., Yazidi C.E., Niot I., Besnard P., Borel P., Landrier J.-F. CD36 is involved in lycopene and lutein uptake by adipocytes and adipose tissue cultures. Mol. Nutr. Food Res. 2011;55:578–584. doi: 10.1002/mnfr.201000399. [PubMed] [CrossRef[]
70. Schmitz H.H., Poor C.L., Wellman R.B., Erdman J.W., Jr. Concentrations of selected carotenoids and vitamin A in human liver, kidney and lung tissue. J. Nutr. 1991;121:1613–1621. doi: 10.1093/jn/121.10.1613. [PubMed] [CrossRef[]
71. Choi M.Y., Romer A.I., Hu M., Lepourcelet M., Mechoor A., Yesilaltay A., Krieger M., Gray P.A., Shivdasani R.A. A dynamic expression survey identifies transcription factors relevant in mouse digestive tract development. Development. 2006;133:4119–4129. doi: 10.1242/dev.02537. [PubMed] [CrossRef[]
72. Lobo G.P., Amengual J., Baus D., Shivdasani R.A., Taylor D., von Lintig J. Genetics and diet regulate vitamin A production via the homeobox transcription factor ISX. J. Biol. Chem. 2013;288:9017–9027. doi: 10.1074/jbc.M112.444240. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
73. Widjaja-Adhi M.A.K., Lobo G.P., Golczak M., Von Lintig J. A genetic dissection of intestinal fat-soluble vitamin and carotenoid absorption. Hum. Mol. Genet. 2015;24:3206–3219. doi: 10.1093/hmg/ddv072. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
74. Zubair N., Kooperberg C., Liu J., Di C., Peters U., Neuhouser M.L. Genetic variation predicts serum lycopene concentrations in a multiethnic population of postmenopausal women. J. Nutr. 2015;145:187–192. doi: 10.3945/jn.114.202150. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
75. D’Adamo C.R., D’Urso A., Ryan K.A., Yerges-Armstrong L.M., Semba R.D., Steinle N.I., Mitchell B.D., Shuldiner A.R., McArdle P.F. A Common Variant in the SETD7 Gene Predicts Serum Lycopene Concentrations. Nutrients. 2016;8:82. doi: 10.3390/nu8020082. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
76. Lobo G.P., Hessel S., Eichinger A., Noy N., Moise A.R., Wyss A., Palczewski K., Von Lintig J. ISX is a retinoic acid-sensitive gatekeeper that controls intestinal β,β-carotene absorption and vitamin A production. FASEB J. 2010;24:1656–1666. doi: 10.1096/fj.09-150995. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
77. Berry S.D., Davis S.R., Beattie E.M., Thomas N.L., Burrett A.K., Ward H.E., Stanfield A.M., Biswas M., Ankersmit-Udy A.E., Oxley P.E., et al. Mutation in Bovine β-Carotene Oxygenase 2 Affects Milk Color. Genetics. 2009;182:923–926. doi: 10.1534/genetics.109.101741. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
78. Moran N.E., Thomas-Ahner J.M., Fleming J.L., McElroy J.P., Mehl R., Grainger E.M., Riedl K.M., Toland A.E., Schwartz S.J., Clinton S.K. Single Nucleotide Polymorphisms in β-Carotene Oxygenase 1 are Associated with Plasma Lycopene Responses to a Tomato-Soy Juice Intervention in Men with Prostate Cancer. J. Nutr. 2019;149:381–397. doi: 10.1093/jn/nxy304. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
79. Lietz G., Oxley A., Leung W., Hesketh J. Single Nucleotide Polymorphisms Upstream from the β-Carotene 15,15′-Monoxygenase Gene Influence Provitamin A Conversion Efficiency in Female Volunteers. J. Nutr. 2011;142:161S–165S. doi: 10.3945/jn.111.140756. [PubMed] [CrossRef[]
80. Amengual J., Coronel J., Marques C., Aradillas-García C., Morales J.M.V., Andrade F.C.D., Erdman J.W., Jr., Teran-Garcia M. β-Carotene Oxygenase 1 Activity Modulates Circulating Cholesterol Concentrations in Mice and Humans. J. Nutr. 2020;150:2023–2030. doi: 10.1093/jn/nxaa143. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
81. Kucuk O., Sarkar F.H., Djuric Z., Sakr W., Pollak M.N., Khachik F., Banerjee M., Bertram J.S., Wood D.P. Effects of Lycopene Supplementation in Patients with Localized Prostate Cancer. Exp. Biol. Med. 2002;227:881–885. doi: 10.1177/153537020222701007. [PubMed] [CrossRef[]
82. Kopec R.E., Riedl K.M., Harrison E.H., Curley R.W., Jr., Hruszkewycz D.P., Clinton S.K., Schwartz S.J. Identification and quantification of apo-lycopenals in fruits, vegetables, and human plasma. J. Agric. Food Chem. 2010;58:3290–3296. doi: 10.1021/jf100415z. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
83. Ip B.C., Hu K.-Q., Liu C., Smith D.E., Obin M.S., Ausman L.M., Wang X.-D. Lycopene Metabolite, Apo-10′-Lycopenoic Acid, Inhibits Diethylnitrosamine-Initiated, High Fat Diet–Promoted Hepatic Inflammation and Tumorigenesis in Mice. Cancer Prev. Res. 2013;6:1304–1316. doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-13-0178. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
84. Rahman S., Islam R. Mammalian Sirt1: Insights on its biological functions. Cell Commun. Signal. 2011;9:1–8. doi: 10.1186/1478-811X-9-11. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
85. Lian F., Smith D.E., Ernst H., Russell R.M., Wang X.-D. Apo-10′-lycopenoic acid inhibits lung cancer cell growth in vitro, and suppresses lung tumorigenesis in the A/J mouse model in vivo. Carcinogenesis. 2007;28:1567–1574. doi: 10.1093/carcin/bgm076. [PubMed] [CrossRef[]
86. Gouranton E., Aydemir G., Reynaud E., Marcotorchino J., Malezet C., Caris-Veyrat C., Blomhoff R., Landrier J.F., Rühl R. Apo-10′-lycopenoic acid impacts adipose tissue biology via the retinoic acid receptors. Biochim. Biophys. Acta Mol. Cell Biol. Lipids. 2011;1811:1105–1114. doi: 10.1016/j.bbalip.2011.09.002. [PubMed] [CrossRef[]
87. Coronel J., Pinos I., Amengual J. β-carotene in Obesity Research: Technical Considerations and Current Status of the Field. Nutrients. 2019;11:842. doi: 10.3390/nu11040842. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
88. Yang C.-M., Hu T.-Y., Hu M.-L. Antimetastatic Effects and Mechanisms of Apo-8′-Lycopenal, an Enzymatic Metabolite of Lycopene, Against Human Hepatocarcinoma SK-Hep-1 Cells. Nutr. Cancer. 2012;64:274–285. doi: 10.1080/01635581.2012.643273. [PubMed] [CrossRef[]
89. Lian F., Wang X.-D. Enzymatic metabolites of lycopene induce Nrf2-mediated expression of phase II detoxifying/antioxidant enzymes in human bronchial epithelial cells. Int. J. Cancer. 2008;123:1262–1268. doi: 10.1002/ijc.23696. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
90. Ford N.A., Elsen A.C., Zuniga K., Lindshield B.L., Erdman J.W. Lycopene and Apo-12′-Lycopenal Reduce Cell Proliferation and Alter Cell Cycle Progression in Human Prostate Cancer Cells. Nutr. Cancer. 2011;63:256–263. doi: 10.1080/01635581.2011.523494. [PubMed] [CrossRef[]
91. Narayanasamy S., Sun J., Pavlovicz R.E., Eroglu A., Rush C.E., Sunkel B.D., Li C., Harrison E.H., Curley R.W., Jr. Synthesis of apo-13- and apo-15-lycopenoids, cleavage products of lycopene that are retinoic acid antagonists. J. Lipid Res. 2017;58:1021–1029. doi: 10.1194/jlr.D073148. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
92. Ross A.B., Vuong L.T., Ruckle J., Synal H.A., Schulze-König T., Wertz K., Rümbeli R., Liberman R.G., Skipper P.L., Tannenbaum S.R., et al. Lycopene bioavailability and metabolism in humans: An accelerator mass spectrometry study. Am. J. Clin. Nutr. 2011;93:1263–1273. doi: 10.3945/ajcn.110.008375. [PubMed] [CrossRef[]
93. Gajic M., Zaripheh S., Sun F., Erdman J.W., Jr. Apo-8′-Lycopenal and Apo-12′-Lycopenal Are Metabolic Products of Lycopene in Rat Liver. J. Nutr. 2006;136:1552–1557. doi: 10.1093/jn/136.6.1552. [PubMed] [CrossRef[]
94. Hu K.Q., Liu C., Ernst H., Krinsky N.I., Russell R.M., Wang X.D. The biochemical characterization of ferret carotene-9′,10′-monooxygenase catalyzing cleavage of carotenoids in vitro and in vivo. J. Biol. Chem. 2006;281:19327–19338. doi: 10.1074/jbc.M512095200. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
95. Zaripheh S., Boileau T.W.M., Lila M.A., Erdman J.W., Jr. [14C]-Lycopene and [14C]-Labeled Polar Products Are Differentially Distributed in Tissues of F344 Rats Prefed Lycopene. J. Nutr. 2003;133:4189–4195. doi: 10.1093/jn/133.12.4189. [PubMed] [CrossRef[]
96. Moran N.E., Clinton S.K., Erdman J.W., Jr. Differential bioavailability, clearance, and tissue distribution of the acyclic tomato carotenoids lycopene and phytoene in mongolian gerbils. J. Nutr. 2013;143:1920–1926. doi: 10.3945/jn.113.181461. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
97. Cichon M.J., Moran N.E., Riedl K.M., Schwartz S.J., Clinton S.K. Identification of an Epoxide Metabolite of Lycopene in Human Plasma Using (13)C-Labeling and QTOF-MS. Metabolites. 2018;8:24. doi: 10.3390/metabo8010024. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef[]
98. Khachik F., Spangler C.J., Smith J.C., Canfield L.M., Steck A., Pfander H. Identification, Quantification, and Relative Concentrations of Carotenoids and Their Metabolites in Human Milk and Serum. Anal. Chem. 1997;69:1873–1881. doi: 10.1021/ac961085i. [PubMed] [CrossRef[]

Okomentovat

Minimum 4 characters
CZ