Lykopen: přínosy pro zdraví a nejlepší zdroje potravin
• Antioxidant
• Rakovina
• Zdraví srdce
• Sluneční ochrana
• Ochrana před zkracováním Telomerů
• Ostatní výhody
• Potravinové zdroje
• Doplňky
• Rizika
• Sečteno a podtrženo
Lykopen je rostlinná živina, která dává plodům, jako jsou rajčata a grapefruity, jejich barvu. Je spojován se zlepšením zdraví srdce, prevencí spálení sluncem a ochranou proti některým druhům rakoviny.
Lykopen je a karotenoid, který pomáhá zčervenat rajčata má mnoho a mnoho zdraví prospěšných vlastností a je to silný antioxidant.
V laboratorních studiích Lykopenu se ukázalo, že ve skutečnosti může pomoci vyhladovět různé typy rakoviny tím, že přeruší přívod krve do centra rakovinného bujení, dále pak může zpomalit zkracování Telomerů, zpomalit buněčné stárnutí a může také chránit naši DNA před negativním dopadem Slunečního a ultrafialového záření. Lycopen se v přirozené formě vyskytuje v ovoci a zelenině jako jsou například rajčata, a to prozatím ve formě nikterak lehce vstřebatelnou lidským tělem.
Pokud pro vás takovéto rajče utrhneme, nakrájíme do vašich salátů, bude dozajista chutnat skvěle. Dodá vám trochu vitamínu C, je to skvělý zdroj hydratace a skvělé chuti. Výnos tohoto Lykopenu však nebude činit více jak 20% svého potenciálního obsahu ke vstřebání v těle.
Zde nyní přichází na řadu vědecký výzkum Lykopenu, kterým se zjistilo, že pokud bychom takováto rajčátka pro vás aktivovat do jejich maximálního výživového potenciálu a chtěli bychom převést strukturu Lykopenu do formy, kterou dokážete lépe absorbovat, musíme je pro vás jemně tepelně zpracovat na pánvi. Teplem se v rajčeti změní jeho chemická struktura do formy, kterou vaše tělo vstřebává dobře, mnohem efektivněji, skoro okamžitě. Nyní se po takovémto tepelném zpracování rajčete dostáváme z 20% potenciálu na 80% potenciálu absorpce. Technika, kterou je třeba použít se v našem oboru nazývá „sauté“ neboli orestování.
Jelikož je Lykopen lipid, sloučenina, která se ráda vstřebává v tucích, restujeme naše rajčata pro vás na olivovém oleji. Ohřev rajčete ve vodě by tak jejich potenciál nijak nezměnil.
Tento článek se zabývá zdravotními přínosy a nejlepšími zdroji potravin lykopenu.
Silné antioxidační vlastnosti
Lykopen je antioxidant ze skupiny karotenoidů. Antioxidanty chrání vaše tělo před poškozením způsobeným sloučeninami známými jako volné radikály. Když hladiny volných radikálů převyšují hladiny antioxidantů, mohou ve vašem těle vytvářet oxidační stres. Tento stres je spojen s určitými chronickými nemocemi, jako je rakovina, cukrovka, srdeční choroby a Alzheimerova choroba.
Výzkum ukazuje, že antioxidační vlastnosti lykopenu mohou pomoci udržet hladinu volných radikálů v rovnováze a chránit vaše tělo před některými z těchto stavů. Kromě toho studie ve zkumavkách a na zvířatech ukazují, že lykopen může chránit vaše tělo před poškozením způsobeným pesticidy, herbicidy, glutamátem sodným (MSG) a určitými druhy hub.
SOUHRN
Lykopen je silný antioxidant, který může chránit vaše tělo před oxidačním stresem a nabízí určitou ochranu před některými environmentálními toxiny a chronickými nemocemi.
Může chránit před určitými typy rakoviny
Silný antioxidační účinek lykopenu může zabránit nebo zpomalit progresi některých typů rakoviny. Například studie ve zkumavce ukazují, že živina může zpomalit růst rakoviny prsu a prostaty omezením růstu nádoru. Studie na zvířatech dále uvádějí, že může zabránit růstu rakovinných buněk v ledvinách.
U lidí spojují pozorovací studie vysoký příjem karotenoidů, včetně lykopenu, s 32–50 % nižším rizikem rakoviny plic a prostaty. 23letá studie na více než 46 000 mužích zkoumala souvislost mezi lykopenem a rakovinou prostaty podrobněji. Muži, kteří konzumovali alespoň dvě porce rajčatové omáčky bohaté na lykopen týdně, měli o 30 % nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny prostaty než ti, kteří jedli méně než jednu porci rajčatové omáčky za měsíc. Nedávný přehled 26 studií však zjistil mírnější výsledky. Výzkumníci spojili vysoký příjem lykopenu s 9% nižší pravděpodobností rozvoje rakoviny prostaty. Denní příjem 9–21 mg denně se jevil jako nejpřínosnější.
SOUHRN
Strava bohatá na antioxidant lykopen může pomoci zabránit rozvoji rakoviny prostaty. Může také chránit před rakovinou plic, prsou a ledvin, ale k potvrzení této skutečnosti je zapotřebí další výzkum založený na lidech. V zjednodušeném smyslu lykopen odstřihne rakovinové bujení od průtoku krve, čímž zastaví jeho vyživování a rakovinové bujení je tak zastaveno.
Může podporovat zdraví srdce
Lykopen může také pomoci snížit riziko rozvoje nebo předčasného úmrtí na srdeční onemocnění.
To je částečně proto, že může snížit rizikové faktory srdečních onemocnění. Přesněji řečeno, může snížit poškození volnými radikály, celkový a „špatný“ LDL cholesterol a zvýšit „dobrý“ HDL cholesterol.
Vysoké hladiny lykopenu v krvi mohou také přidat roky do života lidí s metabolickým syndromem – kombinací zdravotních stavů, které mohou vést k onemocnění srdce.
V průběhu 10 let výzkumníci zaznamenali, že jedinci s metabolickým onemocněním, kteří měli nejvyšší hladiny lykopenu v krvi, měli až o 39 % nižší riziko předčasného úmrtí.
V další 10leté studii byly diety bohaté na tuto živinu spojeny s o 17–26 % nižším rizikem srdečních onemocnění. Nedávný přehled dále spojuje vysoké hladiny lykopenu v krvi s o 31 % nižším rizikem mrtvice.
Ochranné účinky lykopenu se zdají být zvláště výhodné pro osoby s nízkou hladinou antioxidantů v krvi nebo vysokou úrovní oxidačního stresu. To zahrnuje starší dospělé a lidi, kteří kouří nebo mají cukrovku nebo srdeční onemocnění.
SOUHRN
Silné antioxidační vlastnosti lykopenu mohou pomoci zlepšit hladinu cholesterolu a snížit pravděpodobnost vývoje nebo předčasného úmrtí na srdeční onemocnění.
Může chránit před UV zářením a spálením Sluncem
Zdá se, že lykopen také nabízí určitou ochranu před škodlivými účinky Slunce.
V jedné malé 12týdenní studii byli účastníci vystaveni UV záření před a po konzumaci buď 16 mg lykopenu z rajčatového protlaku nebo placeba. Účastníci ve skupině s rajčatovou pastou měli méně závažné kožní reakce na expozici UV záření.
V další 12týdenní studii pomohl denní příjem 8–16 mg lykopenu, ať už z potravy nebo doplňků, snížit intenzitu zarudnutí kůže po expozici UV záření o 40–50 %.
V této studii byly doplňky poskytující směs lykopenu a dalších karotenoidů účinnější proti poškození UV zářením než doplňky poskytující samotný lykopen.
To znamená, že ochrana lykopenu před poškozením UV zářením je omezená a nepovažuje se za dobrou náhradu za použití opalovacího krému.
SOUHRN
Lykopen může pomoci zvýšit obranyschopnost pokožky před spálením a poškozením způsobeným UV zářením. Nenahrazuje však opalovací krém.
Další potenciální výhody
Lykopen může také nabídnout řadu dalších zdravotních výhod – mezi ty nejlépe prozkoumané patří:
• Může pomoci vašemu zraku: Lykopen může zabránit nebo oddálit vznik šedého zákalu a snížit riziko makulární degenerace, hlavní příčiny slepoty u starších dospělých.
• Může snížit bolest: Lykopen může pomoci snížit neuropatickou bolest, typ bolesti způsobené poškozením nervů a tkání.
• Může chránit váš mozek: Antioxidační vlastnosti lykopenu mohou pomoci předcházet záchvatům a ztrátě paměti, ke kterým dochází u nemocí souvisejících s věkem, jako je Alzheimerova choroba.
• Může přispívat k silnějším kostem: Antioxidační účinek lykopenu může zpomalit odumírání kostních buněk, posílit architekturu kostí a pomoci udržet kosti zdravé a silné.
Doposud byla většina těchto výhod pozorována pouze ve zkumavce a výzkumu na zvířatech. Než bude možné učinit silné závěry, je zapotřebí více studií na lidech.
SOUHRN
Lykopen může pomoci snížit pocity bolesti a má příznivé účinky na vaše oči, mozek a kosti. K potvrzení těchto výsledků je zapotřebí více studií, zejména u lidí.
Reference na zdroje:
1. Krinsky N.I., Johnson E.J. Carotenoid actions and their relation to health and disease. Mol. Asp. Med. 2005;26:459–516. doi: 10.1016/j.mam.2005.10.001. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
2. Grabowska M., Wawrzyniak D., Rolle K., Chomczyński P., Oziewicz S., Jurga S., Barciszewski J. Let food be your medicine: Nutraceutical properties of lycopene. Food Funct. 2019;10:3090–3102. doi: 10.1039/C9FO00580C. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
3. Meléndez-Martínez A.J., Stinco C.M., Mapelli-Brahm P. Skin Carotenoids in Public Health and Nutricosmetics: The Emerging Roles and Applications of the UV Radiation-Absorbing Colourless Carotenoids Phytoene and Phytofluene. Nutrients. 2019;11:1093. doi: 10.3390/nu11051093. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
4. Story E.N., Kopec R.E., Schwartz S.J., Harris G.K. An Update on the Health Effects of Tomato Lycopene. Annu. Rev. Food Sci. Technol. 2010;1:189–210. doi: 10.1146/annurev.food.102308.124120. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
5. Meléndez-Martínez A.J., Mapelli-Brahm P., Benítez-González A., Stinco C.M. A comprehensive review on the colorless carotenoids phytoene and phytofluene. Arch. Biochem. Biophys. 2015;572:188–200. doi: 10.1016/j.abb.2015.01.003. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
6. Karppi J., Kurl S., Ronkainen K., Kauhanen J., Laukkanen J.A. Serum Carotenoids Reduce Progression of Early Atherosclerosis in the Carotid Artery Wall among Eastern Finnish Men. PLoS ONE. 2013;8:e64107. doi: 10.1371/journal.pone.0064107. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
7. Rowles J.L., Erdman J.W. Carotenoids and their role in cancer prevention. Biochim. Biophys. Acta Mol. Cell Biol. Lipids. 2020:158613. doi: 10.1016/j.bbalip.2020.158613. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
8. Shardell M.D., Alley D.E., Hicks G.E., El-Kamary S.S., Miller R.R., Semba R.D., Ferrucci L. Low-serum carotenoid concentrations and carotenoid interactions predict mortality in US adults: The Third National Health and Nutrition Examination Survey. Nutr. Res. 2011;31:178–189. doi: 10.1016/j.nutres.2011.03.003. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
9. Chung J., Koo K., Lian F., Hu K.Q., Ernst H., Wang X.-D. Apo-10’-Lycopenoic Acid, a Lycopene Metabolite, Increases Sirtuin 1 mRNA and Protein Levels and Decreases Hepatic Fat Accumulation in ob/ob Mice. J. Nutr. 2012;142:405–410. doi: 10.3945/jn.111.150052. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
10. Abar L., Vieira A.R., Aune D., Stevens C., Vingeliene S., Navarro Rosenblatt D.A., Chan D., Greenwood D.C., Norat T. Blood concentrations of carotenoids and retinol and lung cancer risk: An update of the WCRF–AICR systematic review of published prospective studies. Cancer Med. 2016;5:2069–2083. doi: 10.1002/cam4.676. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
11. Ip B.C., Liu C., Lichtenstein A.H., von Lintig J., Wang X.-D. Lycopene and Apo-10′-lycopenoic Acid Have Differential Mechanisms of Protection against Hepatic Steatosis in β-Carotene-9′,10′-oxygenase Knockout Male Mice. J. Nutr. 2014;145:268–276. doi: 10.3945/jn.114.200238. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
12. Shen Y.C., Chen S.L., Wang C.K. Contribution of tomato phenolics to antioxidation and down-regulation of blood lipids. J. Agric. Food Chem. 2007;55:6475–6481. doi: 10.1021/jf070799z. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
13. Harrison E.H., Kopec R.E. Enzymology of vertebrate carotenoid oxygenases. Biochim. Biophys. Acta Mol. Cell Biol. Lipids. 2020:158653. doi: 10.1016/j.bbalip.2020.158653. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
14. Lindshield B.L., Canene-Adams K., Erdman J.W., Jr. Lycopenoids: Are lycopene metabolites bioactive? Arch. Biochem. Biophys. 2007;458:136–140. doi: 10.1016/j.abb.2006.09.012. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
15. Lin C.-Y., Huang C.-S., Hu M.-L. The use of fetal bovine serum as delivery vehicle to improve the uptake and stability of lycopene in cell culture studies. Br. J. Nutr. 2007;98:226–232. doi: 10.1017/S0007114507691752. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
16. Applegate C.C., Rowles J.L., 3rd, Erdman J.W., Jr. Can Lycopene Impact the Androgen Axis in Prostate Cancer?: A Systematic Review of Cell Culture and Animal Studies. Nutrients. 2019;11:633. doi: 10.3390/nu11030633. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
17. Williams A.W., Boileau T.W., Clinton S.K., Erdman J.W., Jr. beta-Carotene stability and uptake by prostate cancer cells are dependent on delivery vehicle. Nutr. Cancer. 2000;36:185–190. doi: 10.1207/S15327914NC3602_7. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
18. Schweiggert R.M., Mezger D., Schimpf F., Steingass C.B., Carle R. Influence of chromoplast morphology on carotenoid bioaccessibility of carrot, mango, papaya, and tomato. Food Chem. 2012;135:2736–2742. doi: 10.1016/j.foodchem.2012.07.035. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
19. Saini R.K., A Bekhit A.E.-D., Roohinejad S., Rengasamy K.R.R., Keum Y.-S. Chemical Stability of Lycopene in Processed Products: A Review of the Effects of Processing Methods and Modern Preservation Strategies. J. Agric. Food Chem. 2020;68:712–726. doi: 10.1021/acs.jafc.9b06669. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
20. Boileau T.W.M., Boileau A.C., Erdman J.W. Bioavailability of all-trans and cis–Isomers of Lycopene. Exp. Biol. Med. 2002;227:914–919. doi: 10.1177/153537020222701012. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
21. Gärtner C., Stahl W., Sies H. Lycopene is more bioavailable from tomato paste than from fresh tomatoes. Am. J. Clin. Nutr. 1997;66:116–122. doi: 10.1093/ajcn/66.1.116. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
22. Stahl W., Sies H. Uptake of Lycopene and Its Geometrical Isomers Is Greater from Heat-Processed than from Unprocessed Tomato Juice in Humans. J. Nutr. 1992;122:2161–2166. doi: 10.1093/jn/122.11.2161. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
23. Gaware T.J., Sutar N., Thorat B.N. Drying of Tomato Using Different Methods: Comparison of Dehydration and Rehydration Kinetics. Dry. Technol. 2010;28:651–658. doi: 10.1080/07373931003788759. [CrossRef] [Google Scholar]
24. Schrooyen P., Meer R., De Kruif C.G. Microencapsulation: Its application in nutrition. Proc. Nutr. Soc. 2001;60:475–479. doi: 10.1079/PNS2001112. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
25. Michael McClain R., Bausch J. Summary of safety studies conducted with synthetic lycopene. Regul. Toxicol. Pharmacol. 2003;37:274–285. doi: 10.1016/S0273-2300(03)00004-7. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
26. Ford N.A., Clinton S.K., von Lintig J., Wyss A., Erdman J.W., Jr. Loss of Carotene-9′,10′-Monooxygenase Expression Increases Serum and Tissue Lycopene Concentrations in Lycopene-Fed Mice. J. Nutr. 2010;140:2134–2138. doi: 10.3945/jn.110.128033. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
27. Rowles J.L., Smith J.W., Applegate C.C., Miller R.J., Wallig M.A., Kaur A., Sarol J.N., Musaad S., Clinton S.K., O’Brien W.D., et al. Dietary Tomato or Lycopene Do Not Reduce Castration-Resistant Prostate Cancer Progression in a Murine Model. J. Nutr. 2020;150:1808–1817. doi: 10.1093/jn/nxaa107. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
28. Tan H.-L., Moran N.E., Cichon M.J., Riedl K.M., Schwartz S.J., Erdman J.W., Jr., Pearl D.K., Thomas-Ahner J.M., Clinton S.K. β-Carotene-9′,10′-oxygenase status modulates the impact of dietary tomato and lycopene on hepatic nuclear receptor-, stress-, and metabolism-related gene expression in mice. J. Nutr. 2014;144:431–439. doi: 10.3945/jn.113.186676. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
29. Moussa M., Landrier J.-F., Reboul E., Ghiringhelli O., Coméra C., Collet X., Fröhlich K., Böhm V., Borel P. Lycopene Absorption in Human Intestinal Cells and in Mice Involves Scavenger Receptor Class B Type I but Not Niemann-Pick C1-Like 1. J. Nutr. 2008;138:1432–1436. doi: 10.1093/jn/138.8.1432. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
30. Markovits N., Ben Amotz A., Levy Y. The effect of tomato-derived lycopene on low carotenoids and enhanced systemic inflammation and oxidation in severe obesity. Isr. Med. Assoc. J. 2009;11:598–601. [PubMed] [Google Scholar]
31. Kucuk O., Sarkar F.H., Sakr W., Djuric Z., Pollak M.N., Khachik F., Li Y.-W., Banerjee M., Grignon D., Bertram J.S., et al. Phase II Randomized Clinical Trial of Lycopene Supplementation before Radical Prostatectomy. Cancer Epidemiol. Biomark. Prev. Biomark. 2001;10:861–868. [PubMed] [Google Scholar]
32. Nouri M., Amani R., Nasr-Esfahani M., Tarrahi M.J. The effects of lycopene supplement on the spermatogram and seminal oxidative stress in infertile men: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Phytother. Res. 2019;33:3203–3211. doi: 10.1002/ptr.6493. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
33. Wolak T., Sharoni Y., Levy J., Linnewiel-Hermoni K., Stepensky D., Paran E. Effect of Tomato Nutrient Complex on Blood Pressure: A Double Blind, Randomized Dose-Response Study. Nutrients. 2019;11:950. doi: 10.3390/nu11050950. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
34. Canene-Adams K., Campbell J.K., Zaripheh S., Jeffery E.H., Erdman J.W., Jr. The Tomato As a Functional Food. J. Nutr. 2005;135:1226–1230. doi: 10.1093/jn/135.5.1226. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
35. Van het Hof K.H., West C.E., Weststrate J.A., Hautvast J.G.A.J. Dietary Factors That Affect the Bioavailability of Carotenoids. J. Nutr. 2000;130:503–506. doi: 10.1093/jn/130.3.503. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
36. Goltz S.R., Campbell W.W., Chitchumroonchokchai C., Failla M.L., Ferruzzi M.G. Meal triacylglycerol profile modulates postprandial absorption of carotenoids in humans. Mol. Nutr. Food Res. 2012;56:866–877. doi: 10.1002/mnfr.201100687. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
37. White W.S., Zhou Y., Crane A., Dixon P., Quadt F., Flendrig L.M. Modeling the dose effects of soybean oil in salad dressing on carotenoid and fat-soluble vitamin bioavailability in salad vegetables. Am. J. Clin. Nutr. 2017;106:1041–1051. doi: 10.3945/ajcn.117.153635. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
38. Unlu N.Z., Bohn T., Clinton S.K., Schwartz S.J. Carotenoid Absorption from Salad and Salsa by Humans Is Enhanced by the Addition of Avocado or Avocado Oil. J. Nutr. 2005;135:431–436. doi: 10.1093/jn/135.3.431. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
39. Brown M.J., Ferruzzi M.G., Nguyen M.L., Cooper D.A., Eldridge A.L., Schwartz S.J., White W.S. Carotenoid bioavailability is higher from salads ingested with full-fat than with fat-reduced salad dressings as measured with electrochemical detection. Am. J. Clin. Nutr. 2004;80:396–403. doi: 10.1093/ajcn/80.2.396. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
40. Lee A., Thurnham D.I., Chopra M. Consumption of tomato products with olive oil but not sunflower oil increases the antioxidant activity of plasma. Free Radic. Biol. Med. 2000;29:1051–1055. doi: 10.1016/S0891-5849(00)00440-8. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
41. Schierle J., Bretzel W., Bühler I., Faccin N., Hess D., Steiner K., Schüep W. Content and isomeric ratio of lycopene in food and human blood plasma. Food Chem. 1997;59:459–465. doi: 10.1016/S0308-8146(96)00177-X. [CrossRef] [Google Scholar]
42. Sakamoto H., Mori H., Ojima F., Ishiguro Y., Arimoto S., Imae Y., Nanba T., Ogawa M., Fukuba H. Elevation of Serum Carotenoids after Continual Ingestion of Tomato Juice. Nippon Eiyo Shokuryo Gakkaishi. 1994;47:93–99. doi: 10.4327/jsnfs.47.93. [CrossRef] [Google Scholar]
43. Boileau A.C., Merchen N.R., Wasson K., Atkinson C.A., Erdman J.W., Jr. Cis-Lycopene Is More Bioavailable Than Trans-Lycopene In Vitro and In Vivo in Lymph-Cannulated Ferrets. J. Nutr. 1999;129:1176–1181. doi: 10.1093/jn/129.6.1176. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
44. Lee C.M., Boileau A.C., Boileau T.W.M., Williams A.W., Swanson K.S., Heintz K.A., Erdman J.W., Jr. Review of Animal Models in Carotenoid Research. J. Nutr. 1999;129:2271–2277. doi: 10.1093/jn/129.12.2271. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
45. Engelmann N.J., Campbell J.K., Rogers R.B., Rupassara S.I., Garlick P.J., Lila M.A., Erdman J.W., Jr. Screening and selection of high carotenoid producing in vitro tomato cell culture lines for [13C]-carotenoid production. J. Agric. Food Chem. 2010;58:9979–9987. doi: 10.1021/jf101942x. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
46. Moran N.E., Rogers R.B., Lu C.-H., Conlon L.E., Lila M.A., Clinton S.K., Erdman J.W. Biosynthesis of highly enriched 13C-lycopene for human metabolic studies using repeated batch tomato cell culturing with 13C-glucose. Food Chem. 2013;139:631–639. doi: 10.1016/j.foodchem.2013.01.016. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
47. Diwadkar-Navsariwala V., Novotny J.A., Gustin D.M., Sosman J.A., Rodvold K.A., Crowell J.A., Stacewicz-Sapuntzakis M., Bowen P.E. A physiological pharmacokinetic model describing the disposition of lycopene in healthy men. J. Lipid Res. 2003;44:1927–1939. doi: 10.1194/jlr.M300130-JLR200. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
48. Moran N.E., Cichon M.J., Riedl K.M., Grainger E.M., Schwartz S.J., Novotny J.A., Erdman J.W., Jr., Clinton S.K. Compartmental and noncompartmental modeling of 13C-lycopene absorption, isomerization, and distribution kinetics in healthy adults. Am. J. Clin. Nutr. 2015;102:1436–1449. doi: 10.3945/ajcn.114.103143. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
49. Yang K., Lule U.S., Ding X.L. Lycopene: Its properties and relationship to human health. Food Rev. Int. 2006;22:309–333. [Google Scholar]
50. Pecker I., Gabbay R., Cunningham F.X., Hirschberg J. Cloning and characterization of the cDNA for lycopene β-cyclase from tomato reveals decrease in its expression during fruit ripening. Plant Mol. Biol. 1996;30:807–819. doi: 10.1007/BF00019013. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
51. Von Lintig J., Vogt K. Filling the gap in vitamin A research. Molecular identification of an enzyme cleaving beta-carotene to retinal. J. Biol. Chem. 2000;275:11915–11920. doi: 10.1074/jbc.275.16.11915. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
52. Kiefer C., Hessel S., Lampert J.M., Vogt K., Lederer M.O., Breithaupt D.E., von Lintig J. Identification and characterization of a mammalian enzyme catalyzing the asymmetric oxidative cleavage of provitamin A. J. Biol. Chem. 2001;276:14110–14116. doi: 10.1074/jbc.M011510200. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
53. Ferrucci L., Perry J.R.B., Matteini A., Perola M., Tanaka T., Silander K., Rice N., Melzer D., Murray A., Cluett C., et al. Common Variation in the β-Carotene 15,15′-Monooxygenase 1 Gene Affects Circulating Levels of Carotenoids: A Genome-wide Association Study. Am. J. Hum. Genet. 2009;84:123–133. doi: 10.1016/j.ajhg.2008.12.019. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
54. Leung W.C., Hessel S., Méplan C., Flint J., Oberhauser V., Tourniaire F., Hesketh J.E., von Lintig J., Lietz G. Two common single nucleotide polymorphisms in the gene encoding β-carotene 15,15′-monoxygenase alter β-carotene metabolism in female volunteers. FASEB J. 2009;23:1041–1053. doi: 10.1096/fj.08-121962. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
55. Thomas L.D., Bandara S., Parmar V.M., Srinivasagan R., Khadka N., Golczak M., Kiser P.D., von Lintig J. The human mitochondrial enzyme BCO2 exhibits catalytic activity towards carotenoids and apocarotenoids. J. Biol. Chem. 2020;295:15553–15565. doi: 10.1074/jbc.RA120.015515. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
57. Amengual J., Widjaja-Adhi M.A., Rodriguez-Santiago S., Hessel S., Golczak M., Palczewski K., von Lintig J. Two carotenoid oxygenases contribute to mammalian provitamin A metabolism. J. Biol. Chem. 2013;288:34081–34096. doi: 10.1074/jbc.M113.501049. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
58. Ford N.A., Elsen A.C., Erdman J.W., Jr. Genetic ablation of carotene oxygenases and consumption of lycopene or tomato powder diets modulate carotenoid and lipid metabolism in mice. Nutr. Res. 2013;33:733–742. doi: 10.1016/j.nutres.2013.07.007. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
59. Tan H.-L., Thomas-Ahner J.M., Moran N.E., Cooperstone J.L., Erdman J.W., Jr., Young G.S., Clinton S.K. β-Carotene 9′,10′ Oxygenase Modulates the Anticancer Activity of Dietary Tomato or Lycopene on Prostate Carcinogenesis in the TRAMP Model. Cancer Prev. Res. 2017;10:161–169. doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-15-0402. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
60. Cervantes-Paz B., Ornelas-Paz J.d.J., Ruiz-Cruz S., Rios-Velasco C., Ibarra-Junquera V., Yahia E.M., Gardea-Béjar A.A. Effects of pectin on lipid digestion and possible implications for carotenoid bioavailability during pre-absorptive stages: A review. Food Res. Int. 2017;99:917–927. doi: 10.1016/j.foodres.2017.02.012. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
61. Low D.Y., D’Arcy B., Gidley M.J. Mastication effects on carotenoid bioaccessibility from mango fruit tissue. Food Res. Int. 2015;67:238–246. doi: 10.1016/j.foodres.2014.11.013. [CrossRef] [Google Scholar]
62. Yonekura L., Nagao A. Intestinal absorption of dietary carotenoids. Mol. Nutr. Food Res. 2007;51:107–115. doi: 10.1002/mnfr.200600145. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
63. Raghuvanshi S., Reed V., Blaner W.S., Harrison E.H. Cellular localization of β-carotene 15,15′ oxygenase-1 (BCO1) and β-carotene 9′,10′ oxygenase-2 (BCO2) in rat liver and intestine. Arch. Biochem. Biophys. 2015;572:19–27. doi: 10.1016/j.abb.2014.12.024. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
64. Liu A., Pajkovic N., Pang Y., Zhu D., Calamini B., Mesecar A.L., van Breemen R.B. Absorption and subcellular localization of lycopene in human prostate cancer cells. Mol. Cancer Ther. 2006;5:2879–2885. doi: 10.1158/1535-7163.MCT-06-0373. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
65. Von Lintig J., Moon J., Lee J., Ramkumar S. Carotenoid metabolism at the intestinal barrier. Biochim. Biophys. Acta Mol. Cell Biol. Lipids. 2019:158580. doi: 10.1016/j.bbalip.2019.158580. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
66. Borel P., Desmarchelier C., Nowicki M., Bott R. Lycopene bioavailability is associated with a combination of genetic variants. Free Radic. Biol. Med. 2015;83:238–244. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2015.02.033. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
67. Srivastava S., Srivastava A.K. Lycopene; chemistry, biosynthesis, metabolism and degradation under various abiotic parameters. J. Food Sci. Technol. 2015;52:41–53. doi: 10.1007/s13197-012-0918-2. [CrossRef] [Google Scholar]
69. Moussa M., Gouranton E., Gleize B., Yazidi C.E., Niot I., Besnard P., Borel P., Landrier J.-F. CD36 is involved in lycopene and lutein uptake by adipocytes and adipose tissue cultures. Mol. Nutr. Food Res. 2011;55:578–584. doi: 10.1002/mnfr.201000399. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
70. Schmitz H.H., Poor C.L., Wellman R.B., Erdman J.W., Jr. Concentrations of selected carotenoids and vitamin A in human liver, kidney and lung tissue. J. Nutr. 1991;121:1613–1621. doi: 10.1093/jn/121.10.1613. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
71. Choi M.Y., Romer A.I., Hu M., Lepourcelet M., Mechoor A., Yesilaltay A., Krieger M., Gray P.A., Shivdasani R.A. A dynamic expression survey identifies transcription factors relevant in mouse digestive tract development. Development. 2006;133:4119–4129. doi: 10.1242/dev.02537. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
72. Lobo G.P., Amengual J., Baus D., Shivdasani R.A., Taylor D., von Lintig J. Genetics and diet regulate vitamin A production via the homeobox transcription factor ISX. J. Biol. Chem. 2013;288:9017–9027. doi: 10.1074/jbc.M112.444240. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
73. Widjaja-Adhi M.A.K., Lobo G.P., Golczak M., Von Lintig J. A genetic dissection of intestinal fat-soluble vitamin and carotenoid absorption. Hum. Mol. Genet. 2015;24:3206–3219. doi: 10.1093/hmg/ddv072. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
74. Zubair N., Kooperberg C., Liu J., Di C., Peters U., Neuhouser M.L. Genetic variation predicts serum lycopene concentrations in a multiethnic population of postmenopausal women. J. Nutr. 2015;145:187–192. doi: 10.3945/jn.114.202150. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
75. D’Adamo C.R., D’Urso A., Ryan K.A., Yerges-Armstrong L.M., Semba R.D., Steinle N.I., Mitchell B.D., Shuldiner A.R., McArdle P.F. A Common Variant in the SETD7 Gene Predicts Serum Lycopene Concentrations. Nutrients. 2016;8:82. doi: 10.3390/nu8020082. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
76. Lobo G.P., Hessel S., Eichinger A., Noy N., Moise A.R., Wyss A., Palczewski K., Von Lintig J. ISX is a retinoic acid-sensitive gatekeeper that controls intestinal β,β-carotene absorption and vitamin A production. FASEB J. 2010;24:1656–1666. doi: 10.1096/fj.09-150995. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
77. Berry S.D., Davis S.R., Beattie E.M., Thomas N.L., Burrett A.K., Ward H.E., Stanfield A.M., Biswas M., Ankersmit-Udy A.E., Oxley P.E., et al. Mutation in Bovine β-Carotene Oxygenase 2 Affects Milk Color. Genetics. 2009;182:923–926. doi: 10.1534/genetics.109.101741. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
78. Moran N.E., Thomas-Ahner J.M., Fleming J.L., McElroy J.P., Mehl R., Grainger E.M., Riedl K.M., Toland A.E., Schwartz S.J., Clinton S.K. Single Nucleotide Polymorphisms in β-Carotene Oxygenase 1 are Associated with Plasma Lycopene Responses to a Tomato-Soy Juice Intervention in Men with Prostate Cancer. J. Nutr. 2019;149:381–397. doi: 10.1093/jn/nxy304. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
79. Lietz G., Oxley A., Leung W., Hesketh J. Single Nucleotide Polymorphisms Upstream from the β-Carotene 15,15′-Monoxygenase Gene Influence Provitamin A Conversion Efficiency in Female Volunteers. J. Nutr. 2011;142:161S–165S. doi: 10.3945/jn.111.140756. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
80. Amengual J., Coronel J., Marques C., Aradillas-García C., Morales J.M.V., Andrade F.C.D., Erdman J.W., Jr., Teran-Garcia M. β-Carotene Oxygenase 1 Activity Modulates Circulating Cholesterol Concentrations in Mice and Humans. J. Nutr. 2020;150:2023–2030. doi: 10.1093/jn/nxaa143. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
81. Kucuk O., Sarkar F.H., Djuric Z., Sakr W., Pollak M.N., Khachik F., Banerjee M., Bertram J.S., Wood D.P. Effects of Lycopene Supplementation in Patients with Localized Prostate Cancer. Exp. Biol. Med. 2002;227:881–885. doi: 10.1177/153537020222701007. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
82. Kopec R.E., Riedl K.M., Harrison E.H., Curley R.W., Jr., Hruszkewycz D.P., Clinton S.K., Schwartz S.J. Identification and quantification of apo-lycopenals in fruits, vegetables, and human plasma. J. Agric. Food Chem. 2010;58:3290–3296. doi: 10.1021/jf100415z. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
83. Ip B.C., Hu K.-Q., Liu C., Smith D.E., Obin M.S., Ausman L.M., Wang X.-D. Lycopene Metabolite, Apo-10′-Lycopenoic Acid, Inhibits Diethylnitrosamine-Initiated, High Fat Diet–Promoted Hepatic Inflammation and Tumorigenesis in Mice. Cancer Prev. Res. 2013;6:1304–1316. doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-13-0178. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
85. Lian F., Smith D.E., Ernst H., Russell R.M., Wang X.-D. Apo-10′-lycopenoic acid inhibits lung cancer cell growth in vitro, and suppresses lung tumorigenesis in the A/J mouse model in vivo. Carcinogenesis. 2007;28:1567–1574. doi: 10.1093/carcin/bgm076. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
86. Gouranton E., Aydemir G., Reynaud E., Marcotorchino J., Malezet C., Caris-Veyrat C., Blomhoff R., Landrier J.F., Rühl R. Apo-10′-lycopenoic acid impacts adipose tissue biology via the retinoic acid receptors. Biochim. Biophys. Acta Mol. Cell Biol. Lipids. 2011;1811:1105–1114. doi: 10.1016/j.bbalip.2011.09.002. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
87. Coronel J., Pinos I., Amengual J. β-carotene in Obesity Research: Technical Considerations and Current Status of the Field. Nutrients. 2019;11:842. doi: 10.3390/nu11040842. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
88. Yang C.-M., Hu T.-Y., Hu M.-L. Antimetastatic Effects and Mechanisms of Apo-8′-Lycopenal, an Enzymatic Metabolite of Lycopene, Against Human Hepatocarcinoma SK-Hep-1 Cells. Nutr. Cancer. 2012;64:274–285. doi: 10.1080/01635581.2012.643273. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
89. Lian F., Wang X.-D. Enzymatic metabolites of lycopene induce Nrf2-mediated expression of phase II detoxifying/antioxidant enzymes in human bronchial epithelial cells. Int. J. Cancer. 2008;123:1262–1268. doi: 10.1002/ijc.23696. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
90. Ford N.A., Elsen A.C., Zuniga K., Lindshield B.L., Erdman J.W. Lycopene and Apo-12′-Lycopenal Reduce Cell Proliferation and Alter Cell Cycle Progression in Human Prostate Cancer Cells. Nutr. Cancer. 2011;63:256–263. doi: 10.1080/01635581.2011.523494. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
91. Narayanasamy S., Sun J., Pavlovicz R.E., Eroglu A., Rush C.E., Sunkel B.D., Li C., Harrison E.H., Curley R.W., Jr. Synthesis of apo-13- and apo-15-lycopenoids, cleavage products of lycopene that are retinoic acid antagonists. J. Lipid Res. 2017;58:1021–1029. doi: 10.1194/jlr.D073148. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
92. Ross A.B., Vuong L.T., Ruckle J., Synal H.A., Schulze-König T., Wertz K., Rümbeli R., Liberman R.G., Skipper P.L., Tannenbaum S.R., et al. Lycopene bioavailability and metabolism in humans: An accelerator mass spectrometry study. Am. J. Clin. Nutr. 2011;93:1263–1273. doi: 10.3945/ajcn.110.008375. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
93. Gajic M., Zaripheh S., Sun F., Erdman J.W., Jr. Apo-8′-Lycopenal and Apo-12′-Lycopenal Are Metabolic Products of Lycopene in Rat Liver. J. Nutr. 2006;136:1552–1557. doi: 10.1093/jn/136.6.1552. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
94. Hu K.Q., Liu C., Ernst H., Krinsky N.I., Russell R.M., Wang X.D. The biochemical characterization of ferret carotene-9′,10′-monooxygenase catalyzing cleavage of carotenoids in vitro and in vivo. J. Biol. Chem. 2006;281:19327–19338. doi: 10.1074/jbc.M512095200. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
95. Zaripheh S., Boileau T.W.M., Lila M.A., Erdman J.W., Jr. [14C]-Lycopene and [14C]-Labeled Polar Products Are Differentially Distributed in Tissues of F344 Rats Prefed Lycopene. J. Nutr. 2003;133:4189–4195. doi: 10.1093/jn/133.12.4189. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
96. Moran N.E., Clinton S.K., Erdman J.W., Jr. Differential bioavailability, clearance, and tissue distribution of the acyclic tomato carotenoids lycopene and phytoene in mongolian gerbils. J. Nutr. 2013;143:1920–1926. doi: 10.3945/jn.113.181461. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
97. Cichon M.J., Moran N.E., Riedl K.M., Schwartz S.J., Clinton S.K. Identification of an Epoxide Metabolite of Lycopene in Human Plasma Using (13)C-Labeling and QTOF-MS. Metabolites. 2018;8:24. doi: 10.3390/metabo8010024. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
98. Khachik F., Spangler C.J., Smith J.C., Canfield L.M., Steck A., Pfander H. Identification, Quantification, and Relative Concentrations of Carotenoids and Their Metabolites in Human Milk and Serum. Anal. Chem. 1997;69:1873–1881. doi: 10.1021/ac961085i. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]